Din motivation og baggrund for et vægttab er vigtigt, hvis vægttabet skal lykkes med respekt for dig selv. Er det her din kur nr. 6 eller 100 så er du måske på vej ned at den forkerte vej.

Er din motivation en staf eller udskamning af dig selv? Det lyder måske hårdt men mange sætter lighedstegn mellem vægt og selvværd. De måler deres værdi ud fra om de f.eks. kan følge nogle bestemte retningslinjer eller vægten siger et bestemt tal? Hvis de retningslinjer man så har sat op for sig selv er hårde og sort/ hvide er de svære at holde. Her kan et eksempel være, at man har bestemt sig for at man aldrig mere vil spise sukker, drikke sodavand eller tage et stykke kage. Ud fra den kultur der findes her i landet – ja så vil det være umuligt at overholde i længden. Dermed har du allerede sat nogle rammer for dig selv, der forstærker følelsen af ” ikke at lykkes” og dermed forstærkes det dårlige selvbillede endnu engang. 

Derudover betyder det rigtig meget hvordan du taler til dig selv og behandler dig selv.

Jeg har haft mange klienter der fortæller om, at de f.eks. hver gang de tager et stykke slik kan finde på, at sige til sig selv: ”Se din klamme ko- det her er grunden til du er så fed” eller hvis man er hoppet på en meget streng diet som kunne være en suppekur- som man ikke kan holde pga. sult: ” Du er alt for svag og bliver aldrig tynd, det her er derfor du aldrig finder en kæreste”.

Det her er meget hårde ord. Det er ord du aldrig vil sige til din veninde eller dit barn.

Det jeg vil sige med det her er, at det er vigtigt at se på din motivation og baggrund for hvorfor du ønsker det her vægttab. Din motivation skal nemlig stamme fra du ønsker tilfører dig selv noget godt- eller stemme overens med de værdier du har.

Hvis din motivation stammer fra ønsket om at kunne bevæge dig på legepladsen sammen med dine børn, at kunne hoppe, slå koldbøtter med dem. Ja så er din motivation positiv for dit selvbillede fordi den udspringer i en værdi du har. En værdi om du gerne vil være en forælder, der kan være aktiv med sine børn. 

En værdi kan også være, at du måske er hæmmet af din vægt. Det kan være svært at binde skoen? Det kan også være helbredsmæssige årsager – forhøjet blodtryk, diabetes eller andet.

Når din motivation så er på plads – og lavet ud fra at forstærke positive værdier i dit liv, så er det meget vigtigt at du sætter rammerne op for vægttabet, så det er realistisk at opnå. Her gælder det både for motionsdelen og kostdelen. Her skal planerne laves så det passer ind i dit liv. Det er utroligt vigtigt, at du vælger en kostplan eller diet uden sort/ hvid tankegang og masser af restriktioner. Der er intet forbudt i forbindelse med et vægttab, har du masser af forbud er du på afveje. Det hele vil altid bare handle om at skabe balance mellem indtag og det du bruger. Det vigtigste i denne proces er, hvordan du ser vægttabet – det skal stemme overens med dine værdier og give dig lov til fortsat at leve dit liv. Har du behov for hjælpe til et vægttab, så vil jeg meget gerne hjælpe dig med at gøre det til en vægttab med udgangspunkt i dine værdier og med respekt for dig.

Er du hoppet på en kur med masser af restriktioner- forbud og lister. Så skal du overveje om er noget der hjælper dig til at få det bedre på sigt? Er det noget du ønsker leve efter fra nu af og om 10 år? Hvis ikke- så er det endnu en blindgyde der måske vil skade dit selvværd endnu mere.

www.dinaalminde.dk/sundhedsguide